PENJERUKKAN
BUAH MANGGA
BAHAN-BAHAN: CUKA, GULA, GARAM,
DAN MANGGA MUDA
CARA PENYEDIAAN :-
1.
MASAK AIR GULA DAN BIARKAN AIR GULA TERSEBUTSEMALAMAN
SEHINGGA SEJUK.
2.
BASUH BUAH MANGGA MUDA DAN TOSKAN HINGGA KERING
3.
POTONG BUAH MANGGA MUDA MENGIKUT SAIZ DAN
KETEBALAN YANG DIINGINI.
4.
LUMUR GARAM PADA BUAH MANGGA MUDA DAN
BIARKANSEKETIKA.
5.
MASUKKAN BUAH MANGGA MUDA YANG TELAH DIPOTONG
KEDALAMBALANG YANG DISEDIAKAN UNTUK
MENYIMPAN JERUK.
6.
MASUKKAN LARUTAN GULA YANG TELAH DISEJUKKAN
SEMALAMANKE DALAM BALANG BERISI BUAH MANGGA
MUDA.
7.
AKHIR SEKALI MASUKKAN LARUTAN CUKA SECUKUP RASA
KEDALAM BALANG YANG BERISI BUAH MANGGA MUDA
DAN
LARUTAN
GULA TADI.
8.
BIARKAN SELAMA EMPAT ATAU LIMA HARI.
9.
JERUK BUAH MANGGA TELAH SIAP UNTUK DIMAKAN
hi cikgu.. thanks for the info. boleh tak share gambar jeruk itu sebelum dan selepas dijerukkan..? thanks.
ReplyDeleteSilakan
Deletecikgu buah apa lagi yang boleh dijerukkan
ReplyDeleteBuah betik,buah kedongdong, buah cermai dan sebagainya. Pastikan buah muda ya...
Delete