Monday 12 November 2012

PENJERUKAN BUAH MANGGA



PENJERUKKAN BUAH MANGGA

BAHAN-BAHAN:  CUKA, GULA, GARAM, DAN MANGGA MUDA

CARA PENYEDIAAN :- 

1. MASAK AIR GULA DAN BIARKAN AIR GULA TERSEBUTSEMALAMAN   
    SEHINGGA SEJUK.

2. BASUH BUAH MANGGA MUDA DAN TOSKAN HINGGA KERING

3. POTONG BUAH MANGGA MUDA MENGIKUT SAIZ DAN
    KETEBALAN  YANG DIINGINI.

4. LUMUR GARAM PADA BUAH MANGGA MUDA DAN      
    BIARKANSEKETIKA.

5. MASUKKAN BUAH MANGGA MUDA YANG TELAH DIPOTONG
    KEDALAMBALANG YANG DISEDIAKAN UNTUK MENYIMPAN JERUK.

6. MASUKKAN LARUTAN GULA YANG TELAH DISEJUKKAN
    SEMALAMANKE DALAM BALANG BERISI BUAH MANGGA MUDA.

7. AKHIR SEKALI MASUKKAN LARUTAN CUKA SECUKUP RASA
    KEDALAM BALANG YANG BERISI BUAH MANGGA MUDA DAN   
    LARUTAN  GULA TADI.

8. BIARKAN SELAMA EMPAT ATAU LIMA HARI.

9. JERUK BUAH MANGGA TELAH SIAP UNTUK DIMAKAN

4 comments:

  1. hi cikgu.. thanks for the info. boleh tak share gambar jeruk itu sebelum dan selepas dijerukkan..? thanks.

    ReplyDelete
  2. cikgu buah apa lagi yang boleh dijerukkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah betik,buah kedongdong, buah cermai dan sebagainya. Pastikan buah muda ya...

      Delete